11 eenvoudige tips voor duurzaamheid op de werkvloer

25 augustus 2019 | Vera Ebergen

Een van de meest gestelde vragen tijdens een kennismaking is hoe wij MVO zijn. Goeie vraag! Dat vragen wij ons zelf soms ook wel af. Hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid op een normale doordeweekse dag hoog op de agenda staat? Onze nieuwste collega Vera heeft een aantal milieubewuste tips op een rijtje gezet.

Tip 1

Wees er bewust mee bezig! Die extra aandacht als je inkopen doet, koffie staat te drinken of die zoveelste vergadering ingaat zorgen ervoor dat je milieubewust bezig bent. Als de kleine goede gewoontes eenmaal in je systeem zitten kost het al snel geen moeite meer.

Tip 2

Begin klein. Gooi niet meteen alle plastic tape of borden weg maar maak je huidige voorraad eerst op. Introduceer veranderingen één voor één en geef het de kans om te groeien. Begin bijvoorbeeld met het opzeggen van de dure watercooler en drink kraanwater. Dat is net zo lekker, goedkoper en beter voor het milieu.

Tip 3

Er zijn duurzame schoonmaakmiddelen te koop die niet schadelijk zijn voor het milieu of zoek een schoonmaakbedrijf dat geen chemische middelen gebruikt. Heb je al een schoonmaak(st)er? Vraag dan of hij/zij jouw duurzame schoonmaakproducten wil gebruiken.

Tip 4

Zelfs suikerklontjes kunnen fairtrade en ecologisch/biologisch gekocht worden. Let hierop tijdens het shoppen voor de kantineboodschappen en maak de wereld zo een stukje beter. Helaas zijn duurzame producten vaak iets duurder, maar bedenk je dat alle kleine beetjes helpen! Lokaal worden er vaak duurzame producten gemaakt die ook nog eens extra lekker zijn. Deze vind je niet altijd terug in de online supermarkt maar je kan natuurlijk contact opnemen met deze (meestal) kleine ondernemers – of kijk op gespecialiseerde webshops als Utrecht Made. Zo stimuleer je de economie in je eigen omgeving ook nog!

Tip 5

Gebruik geen plastic of kartonnen bekers/borden/bestek maar koop kwalitatief goede producten die lang mee gaan. Het liefst duurzaam en fairtrade gemaakt. Je klanten hebben veel liever een koffie uit een mooi kopje dan een papieren bekertje. Want zeg nou eerlijk; hoe graag drink je zelf koffie uit een slap kartonnetje? Daarnaast moet je die projecten wel binnenhalen en met een goede eerste indruk heb je meer kans op slagen!

Tip 6

Red afgedankte planten! Het staat mooi op het kantoor, zuivert de lucht, werknemers worden er vrolijk van en je helpt het milieu. Een positieve en fijne werkomgeving creëer je mede door planten te houden, dus maak je kantoor groen, groener, groenst. Een plantenasiel zoals het Plantenhuis heeft veel tweedehands planten die een fijn nieuw plekje zoeken.

Tip 7

Kantoorspullen kunnen ook duurzaam zijn. Een notitieblok van gerecycled papier of lijm van aardappelzetmeel bijvoorbeeld, er zijn zelfs houten bureau-accessoires zoals een plakbandhouder en nietmachine te koop! Als je wilt zijn alle spullen op je bureau duurzaam en ze zijn nog mooi ook. Google eens naar duurzame kantoorspullen en verbaas je over het aanbod, of kijk eens op bureaubewust.nl.

Tip 8

Verkoop/ruil/koop kantoormeubilair zo veel mogelijk tweedehands of kies voor producten met een kleine milieubelasting. Zoek naar bedrijven die efficiënt omgaan met grondstoffen en bouwprocessen om de milieueffecten zo klein mogelijk te houden. Er zijn genoeg initiatieven, bijvoorbeeld stoelen van gerecyclede petflessen of bureautafels die gemaakt zijn zonder afval. Kijk ook naar de kwaliteit van het meubilair, het liefst gaat een meubelstuk zeker 5 jaar mee en kun je stofferingen vervangen. Ook is het belangrijk dat het houten meubels geproduceerd zijn van duurzaam hout (bijvoorbeeld met FSC keurmerk) en dat je niet te veel verschillende items hebt. Eenheid zorgt voor een stabiele basis en daar kun je flexibeler mee om gaan.

Tip 9

Stimuleer je werknemers om mee te doen en creëer meer eenheid op de werkvloer. Als iemand elke dag een nieuw plastic flesje meeneemt, kun je voorstellen om voortaan een herbruikbare waterfles mee te nemen. Dat scheelt een hoop afval én kosten voor de desbetreffende collega.

Tip 10

Printen is niet altijd nodig. Is het wel nodig? Print dan zoveel mogelijk dubbelzijdig en in zwart/wit. Ook kun je bij veel printers de hoeveelheid inkt die gebruikt wordt instellen. Je kan tegenwoordig bijna alles digitaal opslaan en inzien, dus is het niet nodig om pakken A4 papier in de papierbak te zien verdwijnen.

Ook doen: Vraag je relaties en leveranciers om facturen of post te mailen, dat scheelt weer een envelop en een A4tje.

Tip 11

Tot slot; hoeft het licht niet aan? Doe het dan niet aan! We kunnen echt wel eens een dag zonder die TL balken. Daarnaast geeft de zon (als er niet te veel wolken zijn) veel daglicht en dat is prettig om bij te werken. Zet ook je computer na een dag werken uit (dus niet op standby) en bespaar zo kleine beetjes elektriciteit. Dat scheelt ook nog eens in de kosten!


Geïnspireerd geraakt om samen te werken? Vraag dan nu een offerte aan!

Offerte aanvragen Bekijk ons portfolio